Mijn opa bezoekt al 84 jaar met enige regelmaat de thuiswedstrijden van Ajax. Hoe kan dat?

Mijn opa is 92 jaar oud, rijdt nog auto en loopt nog trappen. Tot vorig jaar tenniste hij nog wekelijks en vandaag de dag loopt hij dagelijks rondjes om de tafel, 3 maal weeks beklimt hij het  4-etage hoge trappenhuis en wekelijks gaat hij aar de fitnessruimte. Een stukje wandelen met opa is niet erg gezellig, de man loopt steevast 3 meter voor de rest, om vervolgens te roepen: ‘Kennen jullie me nie bijhouwe?’.

Volgens opa zelf is het niet nodig, maar oma staat er op dat opa niet meer alleen naar de thuiswedstrijden van Ajax gaat. Daarom heeft mijn neef een aantal jaren geleden een seizoenskaart genomen, op de stoel pal naast de vaste stoel van mijn opa. Jarenlang gaat dit goed.

Vorige week vroeg ik mijn opa of hij nog wel eens naar Ajax gaat. Zonder al te veel teleurstelling ten toon te stellen, vertelde opa dat hij niet meer naar Ajax kan. Er was iets mis gegaan met het verlengen van de seizoenskaart van mijn neef. Opa heeft geen reismaatje en geen kijkmaatje meer. Afzetten en ophalen dichtbij het stadion is niet mogelijk. Inmiddels heeft hij al 5 wedstrijden gemist en begint hij zijn kornuiten uit zijn supportersvak te missen. Misschien heb ik het verkeerd gezien, maar ik dacht sporen van verdriet en gekrenkt trots te bespeuren. ‘Daar ga ik wat aan doen!’, beloofde ik opa. ‘Ach je neef en je oom zouden er ook mee an de haal gaan, maar daar heb ik niets meer van gehoord’.

Er van uitgaande dat de seizoenskaart van mijn neef definitief verloren was gegaan, was mijn plan om een vakgenoot te zoeken die het leuk vindt om met opa naar elke thuiswedstrijd van Ajax te gaan. Ajax zelf kon niet zo veel doen, ze verwezen mij naar een forum, waar ik vervolgens mijn vraag heb neergelegd.

Ik wachtte een dag, en had nog geen enkele reactie. terug naar de tekentafel, dacht ik. Maar nog voor ik een ander plan had bedacht werd ik de volgende dag wakker met een bomvolle mailbox. Niet van hulpvaardige mede-ajacieden, maar verscheidene media-lui: Schijnbaar had Simon Zwartkruis van Voetbal International het bericht getweet, met als gevolg dat AT5, RTVNH, BussumsNieuws, Het Parool en Dichtbij.nl mij met spoed wilde spreken, omdat zij het verhaal wilde publiceren. Binnen no time waren ik en mijn opa even het hotste item in de regio’s Gooi en Amsterdam:

http://www.at5.nl/artikelen/147983/gezocht_een_reismaatje_voor_92-jarige_ajacied

http://www.dichtbij.nl/t-gooi/regionaal-nieuws/artikel/4151790/ajax-supporter-92-zoekt-reismaatje-naar-arena.aspx

Tussen de bedrijven door had de Ajax Foundation weten te regelen dat mijn neef zijn seizoenskaart over 2 maanden terug kon kopen. Voor de resterende wedstrijden dat opa geen maatje had, hingen vele hulpvaardige Ajacieden aan de lijn. Plots kon ik kiezen wie ik mee wilde hebben met mijn opa. Ondertussen kreeg opa belletjes van verschillende kranten, zonder dat hij wist waar het eigenlijk om ging.

Tussen de aangemelde Ajacieden, een heuse Ajax-scout, die mijn opa een plek op de ere-tribune aanbood! De kaart was weer teruggekocht, en tot die tijd kon opa met een scout op de ere-tribune naar de thuiswedstrijden kijken. Wat zal opa dat fantastisch vinden! Diezelfde dag nog (dit alles voltrok zich in nog geen 4 uur tijd) presenteerde ik het resultaat aan mijn opa, inclusief 4 krantenkoppen! Opa was blijde verrast, ‘dank je wel jongen!’, maar 1 ding moest ik nog wel doen:

‘Bel die schout maar af, ik zit veel liever bij mijn kornuiten.’

http://www.dichtbij.nl/amsterdam/regionaal-nieuws/artikel/4152992/naardense-ajax-fan-92-kan-weer-naar-de-arena.aspx

http://www.rtvnh.nl/nieuws/171778/92-jarige-ajax-opa-kan-weer-naar-de-arena