VI. ATONEMENT

Prota
Ik kan hem niet kwalijk nemen dat hij het niet eerder zag. Hij had louter de ongenoeglijke consequenties van zijn onbelichte kracht ervaren, en derhalve besloten die donkere kelder niet nog eens te betreden.
Ik moest destijds wel. Ze was op dat moment het leidend en lijdend voorwerp van een malicieus onderwerp, wie alle morele grenzen overschreed. Ik kon het niet over mijn hart krijgen om dat te tolereren.
Maar natuurlijk was ik mij bewust van de ongenoeglijke consequenties die het voor haar had. Ik ontnam haar haar zelfvertrouwen, haar eigenwaarde, haar stimulans en haar hoop. Maar wat moest ik dan? Roerloos toekijken?
Ik weet niet of het een rationele, een verstandige beslissing was, maar het was de juiste beslissing.

Demeter
Zij is de Griekse Godin van de landbouw en de burgerlijke orde. Zij staat beter bekend als de Goddelijke moeder, ofwel de moederkloek. Demeter heeft twee beroemde broers, Zeus (de oppergod) en Hades (God van de onderwereld). Met Zeus zou zij haar dochter Persephone verwekken. Demeter waakt constant over Persephone.
Op een dag gaat Persephone narcissen plukken met een aantal van haar zusters en vriendinnen, als zij plots op een onbewaakt moment buiten het zicht van haar zusters tegen een abrupt oprekkende scheur in de aarde aanloopt. Uit de rap groter wordende kloof springt een wagen, door 4 zwarte paarden getrokken, met daarop Hades. Hades grijpt Persephone en sleept haar mee de onderwereld in. Persephone slaat nog een helse angstkreet uit, die door haar immer alerte moeder wordt opgevangen. Demeter laat direct alles uit haar handen vallen en gaat naarstig op zoek naar haar dochter. 8 dagen en 8 nachten doolt Demeter met een fakkel door de duisternis, terwijl zij steeds wanhopiger wordt. Na die 8 dagen en nachten verschijnt plotseling Helios (de God van de zon) voor haar, om haar te vertellen dat Persephone zich in het donkerst denkbare oord bevindt. Demeter weet genoeg en stort zich in diep verdriet. Er is niets wat zij kan doen. Die hopeloosheid heeft tot gevolg dat Demeter geen kracht meer heeft om de aarde zijn vruchtbaarheid te waarborgen. De aarde wordt onvruchtbaar en er ontstaat een wereldwijde hongersnood. Dan vindt haar broer Zeus het genoeg: Hij stuurt Hermes naar de onderwereld om Hades te bevelen Persephone te laten gaan. Hades stemt hiermee in, maar…eist dat zij nog een laatste avondmaal met hem nuttigt. Hermes en Hades bereiken zodoende een compromis. Wat Hermes niet weet is dat Persephone voor elke granaatappelpit die zij tijdens dit diner nuttigt, een maand per jaar in de duisternis van Hades’ onderwereld moet verblijven. Persephone eet zes pitten en is derhalve de helft van het jaar veroordeelt tot de onderwereld, met als gevolg dat de helft van het jaar Demeter zich in verdriet stort en de aarde vruchteloos wordt.

Matheus
Zo gaf ik mij over
Dit was mijn schaduw
Hier haalde ik de kracht vandaan
Uit de terminale…
De Slapende…
want niemand sterft ooit