Met gepaste trots stel ik u voor aan de toom…

geert

Geert/Toefje: Geert (voor de kinderen toefje) was de haan van de Toom. Ondanks zijn omstreden overlijden in 2014, heeft hij nog steeds vergaande invloed op de dynamiek binnen de toom en drukt hij nog steeds een stempel op mijn wereldvisie. Daarom verdient hij nog immer een eervolle vermelding als prominent lid van de toom.

Geert is niet zomaar een haan. Na een lange, moeizame integratieperiode ontpopte Geert zich als ware leider. Maar nog veel meer is hij een zorgdrager en een mediator. Geert is kinderlijk speels en onbevangen. Geert is lief, zacht en knuffelbaar als een zorgzame ouder. Geert is ook eigenwijs, trots en tamelijk onhandig. Het kan geen toeval zijn dat ik mijzelf juist deze eigenschappen toewens.

Archetype: De puer aeternus; de jonge held (op sokken); het kind; de vader; de zondebok; de leider; de experimentalist

 

 

teuntje

Teuntje: Teuntje was 1 van de vier eerste leden van de toom. Zij was toen al de oudste, de wijste, de rustigste en de verstandigste. Als een heus orakel vol grootmoederswijsheden schept zij rust en vrede in de toom. Teuntje is sensitief en voelt accuraat de sfeer van de toom, wat haar de ultieme groepswerker maakt en haar feitelijk het meeste gezag geeft.

Archetypen: De oude wijze; het orakel; de groepswerker; de humanist

stalin

Stalin/Stoutje: Stalin (voor de kinderen Stoutje) doet haar naam eer aan. Zij was de eerste die de grenzen van de ren negeerde en haar ontembare drang naar vrijheid profileerde, door herhaaldelijk ook mijn huis zonder kloppen binnen te treden. Later muntte zij het op mijn gazon, mijn broekspijpen, de andere kippen en mijn handen. Maar juist dankzij haar brutaliteit heeft zij als pionier ook de anderen meer vrijheid weten te brengen. Haar felle, emotionele en soms agressieve karakter geeft nodig tegenwicht tegen de gevestigde orde, iets dat onder mensen mijns inziens te weinig gewaardeerd en t veel onderdrukt wordt.

Na wat stoeien gaan Stalin/Stutje en ik prima door een deur, kan ik haar aaien n zelfs op schoot nemen, zonder haar emoties en vrijgevochtenheid te ondermijnen, waardoor zij nog steeds de stuwende kracht is achter vele progressieve ontwikkelingen binnen de toom.

Archetypen: de schaduw; de pionier; het probleemkind; de cynist

kip-jong-il

Kip-Jong-Il (Broedie): Kip-Jong-Il is de eveneens communistisch gezinde zus van Stalin, met een zachter (socialistischer) karakter. Altijd zacht, lief en aaibaar met desalniettemin grensoverschrijdende tendenties. Zij is de eerste die haar zus volgt over de ren, over de drempel, het aanrecht op. Maar haar meest karakteristieke eigenschap is haar haast permanente broedsheid, wat haar toch vooral een zorgzame moederkloek maakt met uitzonderlijke pedagogische kwaliteiten.Zoals het een gedetermineerd goede moeder betaamd, draagt zij zorg voor haar vruchten en kuikens alsof haar leven er van afhangt.

Archetypen: de zorgzame moeder; de meeloper; de socialist; de verzorgster

 

spiderkip

Spiderkip:Spiderkip heeft haar wat opvallende naam gekregen van mijn 3-jarige neefje, die zijn favoriete stripheld in haar ziet. En het moet gezegd worden: Spiderkip regeert de nacht. Als de zon gezakt is, inspecteert Spiderkip in het maanlicht alle hoeken van de tuin, om de veiligheid te waarborgen, om als laatste op stok te gaan. Alhoewel…Spiderkip slaapt niet op stok, maar op de grond. En dat is niet het enige dat haar anders maakt dan haar toomlieden: ze heeft namelijk geen veren, maar een donsvacht, en ze heeft aan iedere poot 5 tenen. En het kan nog gekker: bij afwezigheid van een haan, is het Spiderkip die de toom bij zonsopgang wekt met heus gekukel.

Archetypen: de vreemde vogel; de excentriekeling; de congierge; de idealist

 

ban-kip-moon

Ban-Kip-Moon (Banjer): Geert, Teuntje, Stalin en Kip-Jong-Il brachten in 2014 een drieling voort. De eerste daarvan is Ban-Kip-Moon, die al snel furore maakte als de avonturist. Waar Stalin en Kip-Jong-Il zo nu en dan de grenzen oprekken, daar gaat Ban-Kip-Moon er ver overheen. Zo is zij al op jonge leeftijd een week weggeweest van huis, avonturieren in de buurt. Zij was de eerste die zich onder de warme vleugels van haar moeder vandaan worstelde en op eigen benen leerde staan. In navolging van haar moeder (vermoedelijk Stalin) is zij een pionier van de vrijheid. Overigens is zij ten allen tijde pacifistisch.

Archetypen: de avonturier; de indivualist; de adolescent; de pionier

 

bram

Bram: Bram oogt rechtvaardig en consequent, maar is een van de verdachten in de eiervreet-zaak, waarbij de eieren van de gehele toom gedurende enkele weken consequent opgevroten werden. Bram is nooit berecht.

Archetypen: het maffiamaatje; de politicus; de dief; de draak; de wolf

desi-kippen-bouterse

Desi-Kippen-Bouterse (Desi): Die andere verdachte is – hoe kan het ook anders – Desi-Kippen-Bouterse, maar dat is vooral door gebrek aan een alibi. Verder heeft Desi het rustige karakter van haar moeder (zeer waarschijnlijk Teuntje). Zij trekt zich van het meeste van het gekakel niets aan en soleert dromerig door de toom. Een opvallend detail is dat Desi geen wederhoor krijgt wanneer zij trots verkondigt een ei gelegd te hebben, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is in de toom. Eventueel daaraan te verbinden conclusies zijn voor de lezer/luisteraar.

Archetypen:  De solist; de denker, de zondebok, de individualist, de rationalist, slome duikelaar, de tovenaar