Stalin de bevrijder

Stalin de verschrikkelijke schittert door haar constant verguisde aanwezigheid. Haar onredelijke agressiviteit poneert schok en terror. Haar ongetemde doortastendheid brengt constante angst. Haar gewetenloosheid geeft de anderen een panoptisch overbewustzijn. In het verleden was het stalin die Geert bij zijn integratieproces een zware tijd gaf, en vervolgens ook Spiderkip. Stalin was de eerste om de nieuwelingen te laten zien dat dit Stalins territorium was. De ruimte was beperkt in de ren, Stalin vocht voor elke centimeter, met een tweetal gewelddadige oorlogen, die met hulp van anderen kon beslecht worden met compromissen. Geert slaapt in het raampje van het kippenhok, Spiderkip in het hippiehok, verder wordt hun aanwezigheid enigszins getolereerd door Stalin.

Stalin krijgt ook makkelijk mijn moeder – die zo af en toe de zorg voor de dames waarneemt – op de knieën. Ze zit duidelijk op een allergie van mijn moeder, die haar tot hoge wanhoop drijft met haar ongeduldigheid, agressiviteit, destructiviteit en dominantie.

Ook ik heb net als Geert, Spiderkip en mijn moeder een lange strijd gevochten met stalin, en na maanden heeft zij ook mij op de knieën gekregen: uiteindelijk heb ik opgegeven, de ren gelaten voor wat hij is, en stalin en de dames te tuin geschonken. Dit resulteerde uiteraard in een razendsnelle egging van mijn gazon. Stalin triomfeert: zij heeft mijn tuin geannexeerd.

Ondertussen worden de kinderen van Kip-Jong-Il, Stalin, Teuntje en wijlen Geert groot. Als uit de kluiten gewassen pubers neemt hun drang naar onafhankelijkheid, en wil om te experimenteren toe. Wanneer de stok in het kippenhok te klein wordt voor 3 volwassenen en 3 pubers, wordt al gauw duidelijk dat de kinders – als ik zo nog zo mag noemen – op eigen benen moeten gaan staan.
En als het aan Kip-Jong-Il ligt gebeurt het niet. Die wil haar kinderen niet de grote boze wereld in sturen.

Toch zal ze aan het kortste eind trekken. De kinderen hebben inmiddels zoveel ruimte, dat zij zich kunnen terugtrekken, of juist op pad gaan. Ze kunnen zich onttrekken aan de aandacht van hun moeder. Ze kunnen hun onafhankelijkheid eisen, die zij zo nodig hebben om volwassen kippen te worden. Ban-Kip-Moon heeft na wat rondzwervingen haar nestje gebouwd in het hippiehok en Desi-Kippen-Bouterse heeft de hare onder de vlinderstruik gebouwd. Het is hen zonder strubbelingen gelukt, want ze hadden de ruimte.mde ruimte die Geert en Spiderkip niet hadden.

En dat alles dankzij de ongeremde doortastendheid van Stalin de verschrikkelijke, of liever Stalin de bevrijder.