Kleintjes worden groot. Kinderen worden volwassenen. Maar eerst gaan ze puberen.

Op een van de schaarse ochtenden dat ik door het kraaien van Geert heen geslapen ben, word ik wakker van een sms-bericht van de buurman: een van de kuikens (lees: pubers) is uit de Cucaburra ontsnapt, over de schutting gevlogen en in de achtertuin van de buurman geland, om vervolgens lekker rond te schoffelen. Buurman en ik zijn bijna 2 uur bezig om de rebelse vluchteling te vangen, dan wel terug te jagen naar de Cucaburra en zijn moeder. Op een gegeven moment beklimt hij de schutting en dreigt de buurmans achtertuin te verlaten, echter aan de verkeerde zijde van de tuin. Hij fladdert verder en beland in de steeg, de ultieme vrijheid in. Gezien de pijlsnelheid van hem, en zijn dwarse karakter, was het al een onmogelijke opgave om hem binnen de omheiningen van de buurmans tuin te vangen. Nu had hij de hele wereld als potentiële actieradius. Mijn verwoede pogingen hem door middel van achtervolging tot een halt te dwingen, resulteerde in zijn vlucht een willekeurige tuin in, inmiddels ver weg van de Cucaburra. Mijn geduld en onrust nam toe naarmate tijd vorderde.

Ik gaf het op. Hoe liever ik hem wilde vangen en retourneren naar zijn oorspronkelijke thuis, des te verder hij daar vandaan ging. Anders gezegd: hoe meer ik van hem wilde, hoe minder daarvan terecht kwam.
Ik leg zogezegd het bijltje erbij neer en ga peinzend in mijn achtertuin zitten.

Na 10 minuten kraait de haan, kakelt de moeder en het kuiken retourneert naar huis.

En dit is precies de reden waarom ik voorstander ben van een basisinkomen, zoals reeds in Cyprus ingevoerd is en mogelijk in Zwitserland middels een referendum ingevoerd gaat worden. Het basisinkomen voorziet iedere staatsburger van een vast inkomen, zonder verwachtingen, zonder verplichtingen, zonder druk, zonder klopjacht. En met vertrouwen in het individu, het collectief, het instinct, de natuur, de mensheid.

Dit is het vertrouwen, dat ieder mens zijn thuis zal vinden, wanneer hij een paar minuten de tijd krijgt om verdwaald te zijn