jung shadow

De schaduw is met recht de donkere kant van jezelf die je doorgaans niet ziet of niet naar kijkt, omdat hij achter je is of op de grond ligt. Hij is eenkleurig, wat zijn mysterieuze, onbekende aard symboliseert. En toch is hij een rechtstreekse weergave van wie jij bent, en met name van hoe jij door anderen waargenomen wordt. De schaduw is een optelsom van al je blinde vlekken, die zich veilig genesteld hebben in in een donkere plas die je onlosmakelijk achtervolgd.

In de meest gevallen is het plot van een nachtmerrie dezelfde: je wordt achtervolgd door een dier, persoon, object of een combinatie van allen. Je blijft rennen en rennen, totdat je jezelf badend in het zweet wakker schreeuwt. deze achtervolgers zijn alle representaties van de zwarte monstertjes die je in het dagelijks leven niet in de ogen durft te kijken. Je bouwt bijzonder vernuftige afweermechanismen en neurosen om maar te voorkomen dat je met hen geconfronteerd wordt.

Maar er is een andere manier dan rennen en muren bouwen. Stop met rennen, draai je om en ga de confrontatie aan. De dieren, personen en objecten die jouw achtervolgen, die horen bij jou. Die schaduw, die is van jou.