Andere vertellingen

Naast de symbolische verhalen in de GGZ en de verhalen van Meester Ed op basisscholen, heb ik ervaring met het vertellen van verhalen in culturele centra/podia en cafe’s, op BSO’s, in de zorg, bij scoutingclubs en feesten en partijen.

Culturele centra: Deze verhalen kunnen werkelijk overal over gaan, en zijn van vermakelijke en/of filosofische aard. Mythes en Kipologie zijn wat mij betreft het meest geschikt hiervoor. Ook neem ik deel aan vertel-/improvisatiewedstrijden zoals de StorySlam.

Buitenschoolse opvang: Op BSO’s kunnen de verhalen een vermakelijk en/of educatief karakter hebben, dus met of zonder verdiepende discussie achteraf. Ook kunnen verhalen worden aangesloten op het koken en andere activiteiten. Aanwezigheid van een groepsleider is niet noodzakelijk maar wel gewenst.

Scoutingclubs: Verhalen over de natuur en enge kampvuurverhalen zijn uitermate geschikt gebleken voor vertellingen (op kampen) bij scoutingclubs.

Zorginstellingen: In zorginstellingen is er vaak specifieke behoefte aan ‘Kleine’ (waargebeurde) verhalen, over Nederland (watersnoodramp, oorlog, etc) of over de regio (lokale legendes). De klassieke sprookjes doen het ook erg goed bij deze doelgroep. Veelgehoorde feedback is dat het voor de ouderenvandagen  heerlijk is om weer even terug in de tijd te zijn.

Trouwerijen en verjaardagen: Gaat een vriend of familielid trouwen? Is er iemand jarig? Dan is het leuk om daar een raamvertelling van te maken en deze voor te dragen aan de genodigden. Hilarische of dramatische anekdotes kunnen worden samengesmeden tot een verhalende collage. Niets is persoonlijker dan dit levensverhaal. Uiteraard heeft de verteller wel input nodig van vrienden en familie.